PAS

Late herfst in de levens van Baptiste Toussaint, koster van de zieltogende parochiekerk, sigarenboer Felix Korver, gepensioneerd meteropnemer Bert Schaarbeek en terminaal zieke melkman Willem Koot. Door de teloorgang van de straat is hun gemeenschap uiteengevallen. Hun zekerheden zijn verdwenen en ze zijn bang voor de nieuwe bewoners:  de Indo, de Bulgaar, de gekleurde mens en de andersdenkende. Ze sluiten zich op met hun herinneringen en wachten kaartend op naderend onheil.

Carol Geleijnse is de kruidenier uit de straat die zijn winkel heeft verkocht aan de buurtsuper. Hij is met verzekeringsgeld vertrokken naar een zonnig eiland. Hij is kunstschilder geworden en verkoopt ‘doekies’ aan ‘badgasten’. Geleijnse spiegelt de mannen een beter leven voor, een leven zoals ze zich dat herinneren uit de gloriedagen van de straat. Hij nodigt ze naar het eiland, waar de mensen langer leven, de kerken vol zitten, roken geen kanker veroorzaakt en een meteropnemer nog een man van statuur is.

Lees het door te klikken op het boekomslag.

Klik hier voor een bladerversie op een tablet
(copyright Jos de Gruiter)

Een papieren versie van Pas is niet te koop via de boekhandel of andere kanalen. Wie een boek wil hebben moet dat even laten weten. Voor kostprijs (20 euro) plus verzendkosten (6,95) heb ik er een aantal beschikbaar. mail@josdegruiter.nl

Meesterlijk!
“Heb gisteren een roman uitgelezen die zonder twijfel tot een van de beste behoort die ik de afgelopen jaren las. ‘Pas’ van Jos de Gruiter. Opmerkelijk: het boek is niet verkrijgbaar via enige uitgever of enige winkel. Alleen bij de schrijver zelf. Gratis als download, of tegen kosten (20 euro) als je per se papier wilt (ik! Ik!), zolang de voorraad strekt. 
Pas gaat over een groep gepensioneerde Haagse straatgenoten, min of meer boze blanke mannen, die elkaar wekelijks treffen tijdens een kaartavond. Carmiggeliaans in zijn beschrijvingen en grappen, Borderwijks in zijn verlorenheid, en net als je denkt dat je het boek wel doorhebt, ontspint en ontknoopt zich van alles waardoor het steeds sneller toesprint naar een explosief einde. Meesterlijk!”
Jan Maurits Schouten,
Nijmegen

Humor
“Jos de Gruiter heeft de humor van Arnon Grunberg, de trefzekerheid van Jeroen Brouwers met een sausje van Koch er overheen.”
Marjolijn van der Kroon
Den Haag

Prachtig verhaal
“Pas is een prachtig verhaal. Ik ben zelf katholiek en herken de cultuur, waarin het verhaal zich afspeelt. Verder ben ik zoon van een melkman en ben ik ook koster. Ik herken veel van wat er in het boek staat. Ik heb het met genot en plezier gelezen.”
Johan Blonk
Den Haag

Wat een geweldig boek!
“Ik heb genoten van de dialogen ! Veel humor, maar ook treffende en confronterende gesprekken over de leegheid van het bestaan in dit aardse tranendal. En laten we vooral de ongemakkelijke relaties tussen mensen niet vergeten. Verder heb ik genoten van alle verwijzingen naar het katholieke geloof en de flauwekul daaromheen. Vooral naar het einde toe kon ik het boek niet meer wegleggen en wilde ik weten hoe het de heren op het Griekse eiland (waar het leven nog geleefd wordt zoals het hoort en de mensen roken als schoorstenen) zou vergaan. En wat een verrassend slot.”
Adriaan van Hooijdonk
Rotterdam

…het gemengd kerkkoor zou O bone Jesu van Palestrina zingen. De oude koster verheugde zich erop. Koorzang ontroerde hem. De liederen van de hoogmis zong hij mee, uit volle borst. Als een veldheer liep hij langs de banken, waar parochianen elkaar giebelend aanstootten. Ze wisten dat het water in zijn ogen stond…

“…De zon was achter de heuvels verdwenen, maar de warmte was blijven hangen in de stenen van de huizen, in het asfalt van de straat en in de wind, die Maria Farantouri (Sto Perigiali to Krifo) naar de mannen waaide…”