Over Jos

Jos de Gruiter (1951) was journalist, hoofdredacteur en tijdschriftenmaker. In 40 jaar schreef hij honderden artikelen en interviews voor diverse media en was hij verantwoordelijk voor vele tientallen tijdschriften. Sinds 1 januari 2016 is hij ‘amateurauteur’. Niet met het oogmerk daarmee rijk en fameus te worden, wel om zichzelf en mogelijk anderen een plezier te doen.
De romans van De Gruiter hebben een terugkerend thema: ze gaan over mensen die worstelen met het leven: vanuit welke positie beginnen ze er aan, in welke omgeving komen ze terecht en hoe gaan ze met de omstandigheden om. De eerste boeken van De Gruiter werden uitgegeven door uitgeverij PMA in Best. ‘Pas’ (zie elders op de site) is gratis digitaal te lezen. Een papieren boek is te bestellen bij de scribent. 

Dealey Plaza ‘s-Gravenhage beschrijft het leven van een man die aan schizofrenie en paranoïa lijdt. Hij besluit wraak te nemen op de samenleving, die hem, in zijn beleving, niet heeft geaccepteerd en die zijn kwaliteiten niet heeft gezien. Precies als Lee Oswald, die in 1963 John Kennedy doodschoot op Dealey Plaza in Dallas. De Gruiter bewerkt de roman momenteel en hoopt hem over enige tijd te kunnen heruitgeven onder de titel ‘Gevel in de schaduw’..

Oud Hagenaar

.

Watervrees volgt veertiger Servaas Rijkers Meinen, die een held nodig heeft om zijn leven vorm te geven, zoals een wielrenner een rug zoekt om uit de wind te zitten. Die held is zijn vader Manne. Na diens overlijden denkt Servaas de kracht van zijn vader terug te vinden in diens geëmigreerde tweelingbroer Lude. Maar de broers lijken alleen fysiek op elkaar en Manne blijkt niet de held die Servaas in hem zag...

Pas beschrijft de belevenissen van vier mannen in de late herfst van hun leven. Ze hebben hun straat zien veranderen en zijn bang voor de nieuwe werkelijkheid, waarin Tunesische kruimeldief Soufiane, eenarmige kruidenier Apollo en Bulgaarse loodgieter Dimitar verrassende bijrollen spelen. Centraal thema: kunnen mensen met veranderingen omgaan of steken ze hun kop in het zand?

In 1998 schreef De Gruiter een boek over de bezettingstijd in de dorpen Hoogmade en Woubrugge. Onder de link de tekst van het verhaal in ‘Word’.

Hieronder een voorbeeld van zijn journalistieke werkzaamheden: een interview met de Vlaamse wielrenner Freddy Maertens, gemaakt voor het tijdschrift ‘Wielrennen Internationaal’ in juni 1988. Klik op de plaatjes voor een leesbare versie.

Freddy Maertens 1

In maart 2009 publiceerde de Haagse weekkrant ‘Den Haag Centraal’ een interview van zijn hand met Hans Vermeulen, zanger, muzikant, songwriter en oprichter van de ‘Sandy Coast’ (zie onder). Een deel van het interview werd gebruikt als tekst voor het inlegvel in Vermeulens CD ‘Decades’.
Voor dezelfde krant maakte ik ook geschreven portretten van prominente Hagenaars als predikant Pieter Lootsma van de Kloosterkerk en directeur Anton Korteweg van het Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum.

Den Haag Centraal

 

Annie’s verjaardag
Ze kreeg duizend duimpjes
op haar facebooksite
En een niet te stuiten huilbui
van de eenzaamheid

 //